Veszélyes a mikrohullámú sütő? Íme a megdöbbentő igazság.
A mikrohullámú sütők sugárzást használnak az élelmiszerek melegítésére így joggal merül fel a kérdés, hogy okozhatnak-e egészségügyi problémákat.
Tehát lehet veszélyes, de nem azért, amiért gondolnánk.
A mikrók elektromágneses „mikro” hullámokkal melegítik az ételeket, amelyek az ételben lévő vízmolekulák rezgését okozzák. Ez a rezgés hőt termel, amely felmelegíti az ételt. A mikrohullámú sütőből származó energia ugyanúgy felmelegítheti a test szöveteit, mint az ételt, a molekulák vibrációjával.
De ahhoz, hogy kárt tegyen egy emberben, az illetőnek csukott ajtóval kell benne lennie. Ami egy tipikus mikrohullámú sütő méretét tekintve nem valószínű, hogy megtörténik.
Káros a közelében állni?
Ha az ajtó megfelelően van lezárva, egyáltalán nem káros a sugárzás. A mikrohullámú elektromágneses hullámok a „nem ionizáló” sugárzásnak nevezett sugárzási formához tartoznak. A nem ionizáló sugárzás nem radioaktív, mint például a röntgensugárzás.
Az ilyen sütő kialakítása a sugárzást a sütő belsejében tartja, és blokkolja a mikrohullámú sütőt, ha működés közben nyitnánk ki az ajtót. Ha megfelelően működik, a sugárterhelés kockázata körülbelül nulla.
Szivároghat-e a mikrohullámú sugárzás?
Az ilyen sütők beépített biztonsági funkciókkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák, hogy az ajtó kinyitásakor energiát termeljenek.
„Amikor bezárja az ajtaját, úgy viselkedik, mint egy kis ketrec, más néven Faraday-ketrec.” – mondja a szakértő.
Belső fémfalai tükörként működnek, és az elektromágneses hullámokat visszaverik a belsejében. Azok az ajtók, amelyek nem záródnak megfelelően, mert piszkosak, töröttek vagy a tömítések sérültek, növelik a szivárgás lehetőségét.
A sugárterhelés veszélyének csökkentése érdekében: soha ne használj mikrohullámú sütőt, ha az ajtó nem zár megfelelően.
Ne használd, ha az ajtó körüli tömítés sérült.
Ugyanakkor kijelenthető, hogy a mikrohullámú sütők túl gyengén sugároznak még ilyen esetekben is ahhoz, hogy veszélyesek legyenek.
Lehet-e műanyagot használni a mikrohullámú sütőben?
A műanyag mikrohullámú sütőben való használata továbbra is problémás. A műanyag edények ugyanis vegyi anyagokat bocsátanak ki az élelmiszerekbe a mikrohullámú melegítés során.
A mikrohullámú sütőben használható élelmiszer-műanyag tartályok (MFPC) létrehozása megpróbálta csökkenteni ezt a kockázatot.
Egy közelmúltbeli tanulmány azonban kimutatta, hogy az MFPC-k ugyanazokkal a problémákkal rendelkeznek, és lehetővé teszik a mikro-műanyagok beszivárgását az élelmiszerekbe melegítés közben.
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a mikro-műanyagok negatív egészségügyi hatásokat okoznak a szervezetben.
Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy létezik mikrohullámú sütőben használható biztonságos műanyag. Még az MFPC-k is beszivároghatnak az élelmiszerekbe, különösen új állapotban; a kimosódás mennyisége minden használattal csökken.
Azt javasolja a szakértő, hogy az új műanyag edényeket „törjük be” úgy, hogy megtöltjük őket vízzel, és néhány melegítési ciklust átfuttatunk, hogy a polimerek a műanyagból a vízbe húzódjanak.
A mikrohullámú főzés hatása a tápanyagokra
A mikrohullámú ételek ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, mint a más módszerekkel főzött ételek. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a mikrohullámú főzéshez használt vibráló vízmolekulák megőrizhetik a tápanyagokat.
A mikrohullámok hatékonyabban őrzik meg a tápanyagokat, mint bármely más módszer. A különbözö melegítési módszerek több tápanyagot semmisítenek meg azáltal, hogy kívülről melegítik be az ételt.
A mikrohullámú főzés elpusztítja a baktériumokat?
Az ételek biztonságos elkészítéséhez alaposan fel kell melegíteni őket, hogy elpusztítsák a baktériumokat. A kutatók kimutatták, hogy a mikrohullámú sütők ugyanúgy elpusztítják a baktériumokat, mint a többi főzési módszer, anélkül, hogy az étel minőségét befolyásolnák. Másrészt a testesebb vagy sűrűbb ételek nem melegszenek egyenletesen a mikrohullámú sütőben, és egyes adagok hidegek maradhatnak.
Mindig győződj meg arról, hogy az étel teljesen megfőtt, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Valójában nem igazán pusztítunk el sok mikroorganizmust, amikor az ételt mikrohullámú sütőben melegítjük.
A legtöbben csak addig melegítik az ételeket, amíg az étel megfelelő hőmérsékletű, fogyasztásra alkalmassá válik, de így nem melegszik fel eléggé ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Ha az ételeket a felmelegedési ciklus felénél megkeverjük vagy forgatjuk, akkor csökkennek azok a hideg területek, ahol a baktériumok életben maradhatnak.
Összefoglalva
A szakértők egyetértenek abban, hogy a mikrohullámú sütő hatékonyan készíti el az ételeket anélkül, hogy károsítaná azokat.
A rákot okozó mikrohullámokkal kapcsolatos aggodalmak alaptalanok, de az élelmiszerek műanyag edényekben való melegítése vegyi kimosódáshoz vezethet.
A mikrohullámok jól megőrzik a tápanyagokat, viszont egyenetlenül melegíthetik fel az ételt, ami betegségekhez vezethet.
A mikrohullámú sütők nem ionizáló sugárzást használnak, azaz biztonságosak, ha a mikrohullámú sütő sértetlen és megfelelően működik.
kép: pixabay