Tudtad? A profilképed sokkal többet elárul rólad, mint gondolnád

Tudtad? A profilképed sokkal többet elárul rólad, mint gondolnád

Nehéz olyan személyt találni a 21. században, aki nem regisztrált valamelyik közösségi oldalon. Ilyen a Facebook is.

Tudtad? A profilképed sokkal többet elárul rólad, mint gondolnád

Régóta használjuk őket kommunikációra, hírek figyelésére, megbeszélésekre, inspirációkra, és utoljára, de nem utolsósorban saját magunk bemutatására, az életünk fontos pillanatainak megosztására. 

Az első dolog, ami mindent elárul rólunk, ami megmutatja milyen az igazi énünk: az Facebook profilképünk.

Evgenia Streletskaya pszichiáter 6 fő csoportra osztotta az embereket a Facebook profilképük alapján. Hihetetlen, de egyetlen kép, rengeteg dologról árulkodik. Nézzük pontosan ezeket a fő csoportokat!

Az első csoport egy élettelen objektummal rendelkező profilképet választ ki. Ez lehet egy könyv, gitár, gördeszka, tenger, virág vagy bármilyen más pillanatkép. 

Valószínű, hogy az ilyen emberek nem ismerik jól magukat, nincs világos elképzelésük személyiségükről. 

Az ilyen profilkép tulajdonosa megvetéssel kezelheti magát, és nem fogadja el magát olyannak, amilyen. 

Azok az emberek, akik állatos képet, részletet választanak egy filmből, vagy  rajzfilm figura képét vagy bármely más képzeletbeli karaktert, azok kegyetlennek és tisztességtelennek tartják a körülöttük lévő világot, de ugyanakkor megtagadják a felelősséget saját életükért. 

Kevesebb probléma lesz a velük való kommunikációban, mint azokkal, akik élettelen tárgyat tettek közzé. Egy ilyen személynek állandó kényelemre és támogatásra van szüksége.

Egy állat vagy egy kitalált karakterrel ellátott fénykép azt jelzi, hogy az embernek van valami olyan mély érzelem a lelkében, amelyet vagy nem ismer fel vagy felismeri, de nem akar róla tudomást venni és nem fogadja el. 

Így megpróbálja elrejteni ezt az érzelmet. Azonban egy ilyen profilkép mindent elmond az érzelemvilágáról.

Annak érdekében, hogy megértsük egy ilyen profil tulajdonosát, érdemes alaposabban megvizsgálni magát a képet, és kideríteni, milyen érzelmek, állapot, probléma van rajta ábrázolva.

Az emberek, akik állandóan csak olyan képet raknak fel magukról, amelyeken a lehető legjobb szögben látszódnak, problémás személyiségre utalnak.

Azt akarják, hogy mindenki szépnek, jónak lássa őket és a gyengébb oldalait titkolják. Nehéz nekik szoros, bizalmi kapcsolatokat kialakítani, a bizalomhiány miatt.

Gyakran sokkal fontosabb, hogy az elkészített és posztolt fotó saját magukról tökéletes legyen, mint egy hosszú, mély és őszinte beszélgetés a szeretteivel.

Ha a fotón, az arc egy részét  eltakarja valami, például haj, napszemüveg, vagy profilból, esetleg hátulról készül az a kép,  akkor ő egy szégyenlős és szorongó ember. 

Az ilyen emberek társadalmi fóbiáktól szenvedhetnek, félnek megmutatni magukat és még jobban félnek a negatív kritikától. Nem könnyű valóban megismerni őket. 

Ezért ha szoros kapcsolatokat akarsz létrehozni egy ilyen emberrel, meg kell próbálni megbizonyosodni arról, hogy ő jól és nyugodtan érzi magát.

Ha valaki kifejezetten a fotóshoz megy képet készíttetni és ezt teszi fel profilképnek , akkor nagyon-nagyon-nagyon fontos, hogy mások szemében tökéletesnek tűnjön, senki se találhasson rajta hibát és hogy mindenkit lenyűgözzön. 

Ezek az emberek hamis képet adnak magukról a világnak. Nem igazán tudják hogyan kel felhívni magukra a másik figyelmét, azt hiszik egy ilyen profi kép meghozza az áttörést.

Azt azonban elfelejtik, hogy az emberek többsége többre becsüli a természetességet és ha valaki igazán szeret, akkor a hibákkal együtt fog szeretni. Nincs tökéletes ember.

Egy teljesen hétköznapi, a világra nyitott képet készít valaki akkor ő egy érett, boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos ember. Nem fél különböző szemszögből és különböző élethelyzetben megmutatni magát, és nem javítgat a fotóján.

Ő ilyen, aki így elfogadja, az remek, aki meg nem, az nem érdekli. Nem fog senki kedvéért megváltozni, ő így érzi jól magát a bőrében.  Nem kell elrejteni magunkat élettelen tárgyak és állatok képei mögött. 

Nincs tudományos magyarázat a Facebook és egyéb közösségi médiás profilképek kiválasztására. A pszichológusok megértik, hogy az ember sokkal összetettebb és sokoldalúbb, mint egy fénykép.

Egy érdekes tanulmány készült nemrég, ahol is 350 ember profilképét tanulmányozták szakemberek és a következő eredmények születtek még a fent említetteken túl:

Például, ha egy személy teljes képet tesz közzé, nem csupán arcot ábrázolót, akkor az önértékeléssel minden rendben, szereti és tiszteli magát, jól érzi magát a bőrében, nem akarja elrejteni a hibáit. 

A túl őszinte képek feltárják az illető személyes életének adott és jelenlegi problémáit. 

Azok az emberek, akik partnerükkel vagy családjukkal készített képet tesznek közzé, meg akarják mutatni a világnak életük jelenlegi állapotát és bizonyítani akarják maguknak, hogy nincsenek egyedül. Nem akarnak magányosak lenni és örülnek, hogy nincsenek egyedül.

Azok a képek, amelyeken egy személy a hobbiját mutatja be, elfedhetik az elégedetlenséget, vagy egy adott problémát, ami bizony nagyon is foglalkoztatja az adott embert, de nem akar róla tudomást venni.

Forrás: Adme

Facebook oldal: ITT>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük