A legjobb napszak az edzéshez - Ilyenkor van a legnagyobb hatása

A legjobb napszak az edzéshez – Ilyenkor van a legnagyobb hatása

Akár most kezded az edzési rutint, akár egy új gyakorlatot próbálsz bevinni a mindennapjaidba, felmerülhet a kérdés, hogy melyik időpont, melyik napszak a legalkalmasabb az edzésre, edzéshez.

Az igazság az, hogy az edzés a nap bármely szakában rengeteg egészségügyi előnnyel járhat. Beleértve az izmok erősítését és a szív egészségének javítását. Tehát a legjobb alkalom az edzésre az, amikor edzel. De fontos tudni azt is, hogy a nap bizonyos szakaszaiban történő edzés több egészségügyi előnnyel járhat, mint egy másik időpontban.

A legjobb napszak az edzéshez - Ilyenkor van a legnagyobb hatása

Kutatások és szakértők szerint gyakran a reggeli edzés a legegyszerűbb és legjobb módja annak, hogy fittséget vigyél a napodba.  Ám a délutáni vagy este edzés más előnyökkel is járhat. Például ilyenkor be lehet illeszteni a kardió- és erősítőedzéseket is. Vagy az aki az edzésre érkezik, már energikus a napi egyéb tevékenységektől.

A legjobb napszak az edzéshez

Szakértők egyöntetű véleménye szerint logisztikai, hatékonysági és egészségügyi okokból a reggeli edzés a nap legjobb időszaka az edzésre.

Tanulmányok szerint a reggel 7 és reggel 9 óra közötti testmozgás segíthet a legjobban a fogyásban.  Kutatók azt találták, hogy a mérsékelt vagy szigorú reggeli edzés alacsonyabb testtömeg-indexszel jár, mint a déli vagy délutáni edzés.

Ennek ellenére néhány tényező szerepet játszhat az eredményekben. Például a reggeli edzést végzők nagyobb valószínűséggel nem fogyasztottak soha dohányt vagy alkoholt. Minden nap ugyanabban az időben edzettek. Kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint az esti vagy délutáni sportolók.

A kutatás vezetője, Tongyu Ma, a Hong Kong Polytechnic University kutatási adjunktusa az NBC News-nak elmondta:

A tanulmányból származó óvatos javaslatom az, hogy a kora reggeli étkezés előtti testmozgás nagyobb súlyvesztéshez vezethet, mint a más napszakokban végzett edzés.

Ross Andersen, Ph.D., a montreali McGill Egyetem edzésfiziológiai, orvostudományi és táplálkozástudományi professzora nem vett részt a vizsgálatban. A szakember az NBC News-nak elmondta:

„Egyetértek az eredményekkel, hozzátéve, hogy azok, akik reggel sportolnak, valószínűleg más egyéb dolgokat is betartanak, amelyek segítenek csökkenteni a súlyukat és javítják az egészségüket.

Megéri reggeli típusnak lenni. Finnországi kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik korábban ébredtek fel a nap folyamán, nagyobb eredményt értek el. A férfiaknak körülbelül 30 perccel, a nőknek pedig körülbelül 20 perccel több fizikai aktivitást sikerült elérniük az éjszakai baglyokhoz képest.

Azoknál a nőknél, akik reggel 6 és 8 óra között sportoltak, jobban csökkent a hasuk zsírtartalma és a vérnyomásuk is. Erősebb lábizmokat értek el, mint azok, akik kora este edzettek – számoltak be kutatók 2022-ben a Frontiers in Physiology című folyóiratban.

Mitchell azt is elmondta, hogy a korai kutatások azt mutatják, hogy a reggeli edzés arra késztetheti a szervezet molekuláris óráját, hogy elősegítse az anyagcsere egészségét és a fogyást.

Aztán ott van a gyakorlati oldal is. Ha reggel edzel, azonnal túl leszel rajta. Ráadásul kisebb az esélye annak, hogy valami megzavarja az edzést. Például egy utolsó pillanatban befutott munka, amely arra kényszeríthet, hogy tovább maradj a munkahelyeden.

A korai edzés ad egy remek lendületet a napnak. Ez segíthet a fogyásban, a szokások kialakításában, igazi hangulatjavítóval kezdheted a napot, ha korán edzel. Edzés után nagyon jól érzed magad. Igen, meg tudtad csinálni ma is. Ezzel már az adott napon nincs dolgod, kipipálhatod a teendőid listájáról. Te is meglepődsz majd, hogy milyen jól érzed majd magad, amikor készen vagy az edzéssel.

A reggeli edzésnek csak pozitív hatása van a szervezetedre. Endorfinokat szabadít fel, amelyek segítenek abban, hogy jól érezd magad.

Tanulmányok bebizonyították, hogy azok, akik egy éjszakai koplalás után éhgyomorra edzettek, dupla annyi zsírt égettek el, mint azok, akik a nap első étkezése után sportoltak. Ezenkívül jobban tudták kontrollálni vércukorszintjüket.

Az ilyen éhgyomorra végzett edzés nem mindenkinek való, beleértve azokat a cukorbetegeket is. Hiszen nekik nem javasolt az éhgyomorra történő edzés.

Ha tehát úgy döntesz, 2024-ben életmódot váltasz és jobban odafigyelsz az egészségedre, akkor érdemes kipróbálni a reggeli edzést. Rengeteg előnye van és csak jót tesz a szervezeteddel.

forrás: https://www.today.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük