Ha szereted a levendulát, akkor most nagyon fogsz örülni

Ha szereted a levendulát, akkor most nagyon fogsz örülni

Ha szereted a levendulát, akkor most nagyon fogsz örülni, ugyanis 2 napig minden erről fog szólni. Legalábbis Szegeden.

Ha szereted a levendulát, akkor most nagyon fogsz örülni

A levendulát és rózsát kedvelők egy olyan 2 napos rendezvényen vehetnek részt, ahol minden, de minden tényleg erről a csodás virágról szól.

Családi programokkal, színvonalas koncertekkel, kulturális programokkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a levendula és rózsa napokon Szegeden, az egyetemi füvészkertben.

    A füvészkert gyógynövény- és fűszerkertjében csaknem egy tucatnyi fajta levendulát csodálhatnak meg a látogatók.

Láthattok a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig, sok-sok fajtát.


    A rózsakertet az arborétum központi helyén 1951-ben alakították ki, de az elmúlt években szükségessé vált az elöregedett gyűjtemény felfrissítése. Átalakították az ágyásokat, új fajtákkal és számos látványelemmel gazdagodott a bemutató, és a középpontjában álló Rózsakunyhó is új tetőt kapott.


    A gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója.

Itt két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették. Ebben az esztendőben vált ismertté a Jean-Baptiste André Guillot által nemesített első, La France nevet kapó teahibrid, majd jelentek meg újabb és újabb fajták.


    Jelenleg a Rózskertben és a történelmi rózsák gyűjteményében együtt több mint háromszáz faj, fajta rózsa, csaknem háromezer tő látható.

A Márk Gergely által nemesített, úgynevezett Márk rózsák több mint 40 fajtája látható a gyűjteményben, a világ nagy nemesítői közül pedig Meiland, Kordes, Tantau, David Austin, Poulsen, Lammerts és mások rózsafajtái is díszítik a kertet. 


    Szombat és vasárnap délelőtt a gyógynövénykertben tartott előadásokon ismerhetik meg az érdeklődők, milyen növényeket termesztettek a középkori kolostorokban, s mire használták azokat.

De lesz szó arról is, hogyan kell gondozni a levendulát, a rózsát .

Illetve a múltbeli és jelenlegi felhasználásukról, gyógyhatásaikról, a természetben gyűjthető ehető- és gyógynövényekről. Sőt azt is megtudhatjuk, hogyan alkalmazható a levendula a napi bőrápolásban és aromaterápiában.


    A szervezők kulturális és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készülnek.

Vasárnap a Bergendóciai meseösvényen elinduló családokat kalandok, próbatételek is várják. Koncertet ad mások mellett a Terebes zenekar, Docpiano band. A táncdalfesztiválok dallamait idézik föl a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Tóth Jonathan olasz slágerekkel, Blaho Attila és Iski Roland pedig népszerű dzsessz szerzeményekkel lép színpadra.

kép: pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük