A napon tartózkodás és a napozás fogalma között óriási a különbség

A napon tartózkodás és a napozás fogalma között óriási a különbség

A napon tartózkodás és a napozás fogalma között óriási a különbség. Új, háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a bőrrák elleni nyári érzékenyítő kampányukban a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) onkodermatológus szakértői.

A napon tartózkodás és a napozás fogalma között óriási a különbség

    A bőrrák elleni küzdelem bizonyítottan hatékony eszközeit és szakmai ajánlásait összefogó anyagban a szakértők határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben. Nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának, továbbá a már diagnosztizált esetek adekvát kezelésének, utánkövetésének fontosságát.


    A korai stádiumban felismert bőrrák általában jól kezelhető.

A betegség kialakulása tudatos UV-védelemmel, előrehaladása rendszeres önvizsgálattal és korszerű terápiákkal megelőzhető.


    A kampány célja, hogy a bőrrák, ezen belül kiemelten a melanoma elleni küzdelem mindhárom pillérére felhívja a figyelmet.


Baltás Eszter bőrgyógyász, a társulat vezetőségi tagja elmondta: „A komplex stratégiában a megelőzésnek, a korai felismerésnek és az időben elindított kezelésnek egyaránt kulcsszerepe van.”


    A prevencióban az UV-védelmen van a hangsúly.

A korai felismerés alapja a rendszeres önvizsgálat. A diagnosztizált betegek kezelésében pedig az időben indított, megfelelő terápiaválasztás, illetve a beteg utánkövetése a legfontosabb.


    Wikonkál Norbert bőrgyógyász, MDT-elnök arra hívta fel a figyelmet: időszerű leszámolni az öncélú napozáshoz, barnasághoz kapcsolódó tévhitekkel és egészségmítoszokkal.

„A bőr egészsége szempontjából a legegyszerűbb és leghasznosabb bőrgyógyászati tanács, hogy az esztétikai célzatú napozásnak, szoláriumhasználatnak nincs egészséges szintje – emelte ki.”


Orvosi szempontból meg kell különböztetni a „napon tartózkodás” és a „napozás” fogalmát.

A napon tartózkodás egyértelmű fiziológiai szükségesség, hiszen az UV-sugárzás – a D-vitamin képzésen túlmutatóan is – számos élettani folyamat fontos feltétele. A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás ugyanakkor egyértelműen egészségkárosító hatású és kerülendő.


    A 2022-ben, a kilenc hazai orvostársaság együttműködésével frissített ajánlás szerint Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás szükséges – az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15-30 percben.       

A nyári hónapokban a legalább 30-as, de még inkább az 50-es faktorszámú napvédő krémek és naptejek használata nemcsak nyaralás közben a vízparton fontos, de a szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal.


    Az ajánlás szerint ezek alkalmazása mindennapi rutinná kell, hogy váljon, amikor a hivatalos UV-index meghaladja a 3-as értéket.


    Erős UV-sugárzás esetén ugyancsak ajánlott testet fedő ruházatot és széles karimájú kalapot viselni. Általános ajánlás mindenkinek, hogy a legerősebb napsütést (ez általában kora délután jellemző) megelőző és követő 2 órában UV-védelem nélkül egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban.

MTI

kép: stock kép

Facebook oldal: ITT>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük