Így készül a tökéletes máglyarakás – Hagyományos recept, csodás íz
Finom, laktató, bőséges édesség a máglyarakás, ráadásul az elkészítése elképesztően egyszerű. Régen amit találtak otthon maradék ételt, összerakták. Egy rakásba. Innen ered a neve.
Ezzel a finomsággal nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig egyszerűen fantasztikus. A klasszikus magyar finomság lehet második fogás is, vagy akár desszert is. Készítheted száraz kifliből, zsemléből, kenyérből, de ha van otthon szikkadt kalács, abból is tökéletes.
Máglyarakás – hozzávalók:
- 5 db alma
- fél liter tej
- 35 dkg porcukor
- 30 dkg kalács – vagy 6-8 db szikkadt szemle/kifli/kenyér
- 6 evőkanál lekvár
- 4 evőkanál darált dió
- 15 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
- zsemlemorzsa
Máglyarakás – Recept:
Vágjuk fel a kifliket és áztassuk meleg tejbe.
Szedjük ketté a tojásokat, a sárgáját keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, majd öntsük a kiflikre. Akár mazsolával is gazdagíthatod.
Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Szórjuk meg fahéjjal, ízlés szerint egy kis cukorral, a dióval és forgassuk át.
Vajazzunk ki egy jénai edényt, szórjuk meg zsemlemorzsával. Mehet bele egy réteg kifli, amit jól lenyomkodunk, elterítünk. Ezt megkenjük a lekvárral. Meghintjük a darált dióval. Erre jöhet egy réteg alma, ismét a kifli. A tetejét kend meg lekvárral.
Tegyük az előmelegített sütőbe, 180 fokon körülbelül 20-25 percig süssük.
Utolsó fázis a kemény hab készítése tojásfehérjéből. Amikor elkészült, forgassunk bele egy kanál baracklekvárt. A tojáshabot oszlassuk el a máglyarakás tetején. Pár percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, amíg meg nem pirult a hab a tetején.
Végül ízlés szerint vaníliasodót teszünk rá, mellé.
Jó étvágyat!
Miklós Edit
Az alapanyagok olcsón beszerezhetők a https://www.mroferto.hu/ oldal segítségével.