Így készül a tökéletes máglyarakás - Hagyományos recept, csodás íz

Így készül a tökéletes máglyarakás – Hagyományos recept, csodás íz

Finom, laktató, bőséges édesség a máglyarakás, ráadásul az elkészítése elképesztően egyszerű. Régen amit találtak otthon maradék ételt, összerakták. Egy rakásba. Innen ered a neve.

Ezzel a finomsággal nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig egyszerűen fantasztikus. A klasszikus magyar finomság lehet második fogás is, vagy akár desszert is. Készítheted száraz kifliből, zsemléből, kenyérből, de ha van otthon szikkadt kalács, abból is tökéletes.

Így készül a tökéletes máglyarakás - Hagyományos íz, csodás íz

Máglyarakás – hozzávalók:

  • 5 db alma
  • fél liter tej
  • 35 dkg porcukor
  • 30 dkg kalács – vagy 6-8 db szikkadt szemle/kifli/kenyér
  • 6 evőkanál lekvár
  • 4 evőkanál darált dió
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
  • zsemlemorzsa

Máglyarakás – Recept:

Vágjuk fel a kifliket és áztassuk meleg tejbe.

Szedjük ketté a tojásokat, a sárgáját keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, majd öntsük a kiflikre. Akár mazsolával is gazdagíthatod.


Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Szórjuk meg fahéjjal, ízlés szerint egy kis cukorral, a dióval és forgassuk át.


Vajazzunk ki egy jénai edényt, szórjuk meg zsemlemorzsával. Mehet bele egy réteg kifli, amit jól lenyomkodunk, elterítünk. Ezt megkenjük a lekvárral. Meghintjük a darált dióval. Erre jöhet egy réteg alma, ismét a kifli. A tetejét kend meg lekvárral.


Tegyük az előmelegített sütőbe, 180 fokon körülbelül 20-25 percig süssük.


Utolsó fázis a kemény hab készítése tojásfehérjéből. Amikor elkészült, forgassunk bele egy kanál baracklekvárt. A tojáshabot oszlassuk el a máglyarakás tetején. Pár percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, amíg meg nem pirult a hab a tetején.

Végül ízlés szerint vaníliasodót teszünk rá, mellé.

Így készül a tökéletes máglyarakás - Hagyományos íz, csodás íz

Jó étvágyat!

Miklós Edit

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük