A legomlósabb linzer receptje, gluténmentesen.
Olyan linzer alaptészta receptet mutatunk nektek, amelyet ha elolvastok és kipróbáltok, soha többé nem szeretnétek másképp készíteni ezt a szuper és jól variálható édességet.
A linzer alaptészta megunhatatlan, ugyanis számtalan ízben és formában lehet életre kelteni. Ez az alapja a linzernek, az islernek, aprósüteményeknek, akár pitéknek is. A jó linzer tészta puha, illatos, omlós.
Csak néhány alapanyagra lesz szükség, a legfontosabb szabály az elkészítés során az, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és hideg kézzel. A másik szabály pedig az, hogy a linzer alaptésztának is szüksége van pihenésre, csakúgy, mint a kelt tésztáknak.
Itt azonban most fontos, hogy hideg helyre tegyük el a tésztát, a legjobb, ha hűtőbe kerül egy fóliába csomagolva és minimum egy órán át hagyjuk bent, de az sem baj, sőt inkább ez a legjobb, ha egy éjszakát áll a hidegben.
Szánjunk tehát erre is időt.
Linzer hozzávalók:
30 dkg Nutri Free Mix Per Pane vagy Schar Mix B
20 dkg LIGA
10 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
Linzer töltelék lehet:
bármilyen ízű lekvár/olvasztott csoki/puding
Bármi, amit épp megkívántunk!
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, gyors mozdulatokkal, hogy a Liga ne olvadjon meg.
Gombócot formázunk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, minimum egy órára.
Rizslisztes felületen kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk.
Minden másodikat egy még kisebb szaggatóval kiszaggatjuk. Ez lesz a süti teteje.
Ezt lekenjük felvert tojással. Lehet rászórni darált diót, mákot, amit szeretnénk.
Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a kétféle tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, a teli karikát megkenjük lekvárral és rátesszük a lyukas részt.
Ha nem kell gluténmentesen étkezned, akkor készítsd bátran finomliszttel.