Így kell(ene) szellőztetni - Sokat spórolhatsz a fűtésszámlán

Így kell(ene) szellőztetni – Sokat spórolhatsz a fűtésszámlán

Így kell(ene) szellőztetni – Sokat spórolhatsz a fűtésszámlán.

Íme néhány egyszerű, hatékony tipp azzal kapcsolatosan, hogyan is kell jól szellőztetni. Ha kipróbálod, ha betartod, akkor pénzt takaríthatsz meg és spórolhatsz a fűtésszámlán. Ugyanis nem mindegy mikor, hogyan, mennyi ideig nyitod ki az ablakokat az otthonodban.

Így kell(ene) szellőztetni - Sokat spórolhatsz a fűtésszámlán

De hogyan kellene szellőztetni pazarlás nélkül ?

Nyáron-télen szellőztetni kell a házat vagy lakást. Ezzel nemcsak a kellemetlen szagoktól, főleg a főzésből eredőektől lehet megszabadulni, hanem a magasabb páratartalmat is meg lehet szüntetni, és persze a levegőt is frissítjük.

 A lakások légszennyezettsége szakemberek szerint szellőztetés hiányában káros lehet az egészségre. Sokan ennek ellenére ódzkodnak attól, hogy hidegben kinyissák az ablakot, mert félnek, hogy túlhűtik az otthonukat és jelentősen megnövelik a fűtésszámlát. 

Az időzítésnek fontos szerepe van, mert nem mindegy, hogy mikor és meddig nyitjuk ki az ablakokat. Találd meg az ideális időpontot a hatékony szellőztetéshez..

Ha hideg van odakint, mikor kell szellőztetni?

Ha minden nap szellőztetni kell otthonodat, évszaktól függetlenül, az a legjobb, ha alkalmazkodsz a hőmérséklethez. Télen azonban kifejezetten oda kell figyelni, mert vannak kedvezőbb időszakok: inkább reggel 9 vagy 10 óra a legideálisabb időpont, mert a napsütéssel enyhül kissé a kinti hideg hőmérséklet. Szellőztetni télen, hidegben 14:00 és 18:00 óra között nem igazán jó, mert ilyenkor a legnagyobb a forgalom és ez nagyobb légszennyezést okoz. 

Nyáron pedig ekkor érdemes szellőztetni: kora reggel, mielőtt kisüt a nap, és késő este, miután lenyugszik. Így tudod a legjobban felfrissíteni a lakás levegőjét.

Szellőztetni naponta 2-3 alkalommal, 5-10 percen át érdemes, így a leghatékonyabb. Ez elég lesz ahhoz, hogy friss, egészséges levegőt hozzon be, és az állott levegőt kiengedd. Mindezt hőveszteség nélkül,  mert a falaknak nincs idejük lehűlni. Ne aggódj: csak a levegő kering. Egy másik remek tipp, amit érdemes kipróbálni: jobb, ha rövid időre szélesre nyitod az ablakokat (nem csak bukóra), mintha órákig hagyod résnyire, vagy kicsit kinyitva az ablakot. Hogy miért? ezekkel a trükkökkel pénzt takaríthatsz meg!

forrás: uufeminin.com, kép: stockép

Facebook oldal: >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük