Ezentúl nagyobb biztonságban lesznek a gólyák

Ezentúl nagyobb biztonságban lesznek a gólyák

A gólyák biztonságos költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti az egyik energiacég, amely a kerecsensólymoknak is újabb költőládákat helyez ki.

Ezentúl nagyobb biztonságban lesznek a gólyák

    A gólyák költését még biztonságosabbá tették, méghozzá űj gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal.

Az E.ON tájékoztatása szerint több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat.

A legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. Így idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és Pest megyei áramhálózati oszlopain.  


    A nagyvárosok környékén található szemétlerakókat szívesen látogatják a gólyák táplálék reményében. Tavaly a kaposvári és a Nagykanizsa melletti hulladéklerakó oszlopait szigetelte az energiavállalat, idén pedig Pest megyében végeznek földkábelesítést.

A pusztazámori szemétlerakó környékén akár 15-20 gólyapár is fészkel.

A föld alá vitt kábeleknek köszönhetően pedig mostantól biztonságosabbá válik számukra a költés. A vezetékeket megszüntetik, az oszlopokat azonban meghagyják a szakemberek, mert ezeken vannak a gólyák évről-évre birtokba vett fészkelőhelyei.


    Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.


    Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel.

Az E.ON újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsenskerecsensólymok szaporodását.


    A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben.

Az E.ON nagyfeszültségű oszlopain lévő költőládáinak száma idén száz fölé emelkedik.  


    A 2023-24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései az E.ON Hungária Csoport területén többszáz millió forintos költséggel járnak, melyet az energiacég finanszíroz.

MTI

Facebook oldal: ITT>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük