Szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait

Szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait

Az egész országból felkereshetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) onkológiai központját azok, akiknek családjában előfordult daganatos megbetegedés, és tartanak a rák öröklődésétől – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

Szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait Pécsett.

Szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait
Szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait

    Tájékoztatójukban jelezték:

„A rákos megbetegedések, a rákbetegségben szenvedők aránya világszerte riasztó ütemben növekszik. A daganatot okozó hibás géneket a betegek egy része családtagjaitól örökli, azaz akinek felmenői között volt rákbeteg, annak szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki tumor.”


    Utalhat öröklődő rákbetegségre, ha egyfajta daganattípus halmozottan fordul elő a családtagok között.

Vagy ha nagyon fiatal életkorban jelentkezik rosszindulatú daganat, illetve amennyiben egy embernél több különálló elváltozás is van.

Leggyakrabban az emlőrák és a vastagbélrák öröklődik.

Fejtette ki Bércesi Éva, a PTE Klinikai Központjának (PTE KK) klinikai onkológusa a tájékoztatáshoz mellékelt videófelvételen.


    Fontos, hogy már huszonéves koruktól figyeljék azokat, akiknek a felmenői között előfordultak rákbetegek, ugyanis „ha sikerül időben észrevenni a betegséget, az százszázalékosan gyógyítható; ma már nem kell belehalni egy rosszindulatú daganatba” – mondta a szakember.


    Hadzsiev Kinga, a PTE KK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője azt mondta:

„A daganatok tíz százaléka az örökletes típus közé tartozik, az esetleges betegek felkutatását pedig leegyszerűsíti, ha mindazok is részt vesznek genetikai vizsgálatokon, akik jelenleg rákbetegségben szenvednek.”


    Ha ki tudnak mutatni egy – fokozott daganatkockázattal összefüggésbe hozható – génhibát, akkor ezt a még egészséges családtagoknál célzottan kutathatják, és így megelőzhetik a betegség kialakulását – emelte ki a szakember.

MTI

Facebook oldal: maimix.hu>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük