A laborvizsgálatok gyakorisága: mikor kötelező újra vizsgáltatni a vizet?

A laborvizsgálatok gyakorisága: mikor kötelező újra vizsgáltatni a vizet?

Utolsó frissítés: 2025-12-23

3 perc
607 szó

A víz minősége meghatározza az egészségünket, az élelmiszerbiztonságot és számos ipari folyamat működését. Éppen ezért nem elég egyszer elvégezni a vízvizsgálatot: vannak olyan esetek, amikor jogszabály írja elő az újravizsgálatot, máskor pedig a használat vagy az üzemeltetés körülményei teszik szükségessé. A laborvizsgálatok gyakorisága nem mindig egyértelmű, ezért fontos ismerni azokat a szituációkat, amelyekben a friss mintavétel és az aktualizált laboreredmények elengedhetetlenek.

Home » A laborvizsgálatok gyakorisága: mikor kötelező újra vizsgáltatni a vizet?
A laborvizsgálatok gyakorisága: mikor kötelező újra vizsgáltatni a vizet?
A laborvizsgálatok gyakorisága: mikor kötelező újra vizsgáltatni a vizet? – Kép:
HappyNati

Miért kell a vizet rendszeresen újravizsgáltatni?

A vízminőség idővel változhat, még akkor is, ha a rendszer korábban teljesen megfelelő eredményeket adott. A csővezetékek állapota, a mikrobiológiai szennyeződések megjelenése, a környezeti hatások vagy az üzemeltetés megváltozása mind módosíthatják a víz összetételét. A jogszabályok – például a 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet – pontosan meghatározzák, milyen paramétereket kell vizsgálni, és milyen gyakorisággal kell ezt megtenni, különösen akkor, ha az adott víz emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-előállításra szolgál. A rendszeres vizsgálat célja nem csupán a megfelelőség igazolása, hanem a megelőzés is: a problémák már azelőtt felismerhetők, hogy veszélyt jelentenének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Mikor kötelező a víz újravizsgálata?

A legfontosabb eset az, amikor ivóvízről van szó. Azoknál a vízellátó rendszereknél, amelyek nagyobb közösséget látnak el, évente több alkalommal kell vizsgálni a vizet, típustól és kapacitástól függően. Magánkutak esetében jogszabály ugyan nem ír elő évente kötelező vizsgálatot, de az egészségügyi ajánlások szerint legalább évenként szükséges a mikrobiológiai és kémiai paraméterek ellenőrzése. Kötelező újravizsgálat akkor is szükségessé válik, ha csőtörés történt, ha a hálózatot felújították, ha szokatlan szín-, szag- vagy ízváltozást tapasztalnak, vagy ha új üzlet, vendéglátóhely, élelmiszeripari egység készül működni az adott vízforrásra támaszkodva. Ezek mind olyan helyzetek, amelyekben a korábbi eredmény már nem tekinthető érvényesnek.

Akkor is kell újravizsgálni, ha a használati körülmények megváltoznak

A vízminőség nagyban függ az üzemeltetési szokásoktól. Ha egy ingatlan hosszabb ideig üresen állt, a pangó víz miatt megnő a baktériumok – például a Legionella – elszaporodásának kockázata. Ilyenkor kötelező új mintát venni, és megvizsgálni a mikrobiológiai paramétereket, mielőtt a rendszert újra használatba helyezik. Ugyanez igaz ipari vagy vendéglátó egységekre is: ha a termelési folyamat megváltozik, új gépeket telepítenek vagy más típusú élelmiszerrel kezdenek foglalkozni, a vízvizsgálati követelmények is módosulhatnak. A friss laboreredmény igazolja, hogy a víz megfelel az új felhasználási feltételeknek.

Ahol kiemelten fontos a hiteles eredmény – akkreditált vízvizsgálat laborban

A vízvizsgálat nem csupán mintavételből áll, hanem olyan analitikai eljárásokból, amelyek csak megfelelő minőségirányítási rendszerrel működő laborban végezhetők el megbízhatóan. A hatóságok kizárólag akkreditált vizsgálati eredményeket fogadnak el, ezért minden üzletnyitás, vendéglátóhely, kútvizsgálat vagy ivóvíz ellenőrzés esetén létfontosságú a hitelesítés. Az akkreditált vízvizsgálati labor Aqua Solutions Kft. éppen ezt biztosítja: gyors határidővel, pontos jegyzőkönyvvel és olyan mintavételi protokollal dolgozik, amely megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és az auditálási követelményeknek. A rendszeres újravizsgálatoknál különösen fontos a következetes dokumentálás, amit a labor teljes körűen biztosít az ügyfelek számára.

Mit kell vizsgálni egy újravizsgálat során?

Az újravizsgálat nem mindig teljes vízanalízis, de bizonyos paramétereket minden esetben ellenőrizni kell. Ivóvíz esetén ilyen a baktériumszám, az E. coli és az Enterococcus jelenléte, a nitrát-, nitrit- és ammóniumértékek, a vezetőképesség és a pH. Ha üzletnyitás vagy élelmiszer-előállítás zajlik, a hatóság a kiterjesztett vizsgálatot is előírhatja, például fémionokra vagy speciális szennyezőkre. Az újravizsgálat terjedelmét mindig az határozza meg, hogy mi változott a vízellátásban vagy a környezetben.

Milyen gyakran ajánlott a víz újravizsgálata?

Magáncélú felhasználás esetén – például kerti kút, házi ivóvízrendszer – évente egyszer ajánlott az ellenőrzés. Közintézmények, óvodák, iskolák vagy vendéglátó egységek esetén a vizsgálat gyakorisága magasabb, akár félévente is szükség lehet friss jegyzőkönyvre. Minden olyan esetben, amikor bármilyen rendellenesség tapasztalható – zavarosság, szag, víznyomás-ingadozás –, haladéktalanul új mintavétel javasolt. A biztonságos ivóvízellátás alapfeltétele, hogy ne csak akkor vizsgáljuk a vizet, amikor baj van, hanem megelőző jelleggel is.