Séfek öltöztetik fehérbe a budapesti belvárost

Séfek öltöztetik fehérbe a budapesti belvárost

Séfek öltöztetik fehérbe a budapesti belvárost. Felvonulással ünneplik a magyar gasztronómiát a Nemzeti Összetartozás Napján.

Séfek öltöztetik fehérbe a budapesti belvárost



Június 4-én ismét az utcára vonulnak a fővárosban a magyar gasztronómia jeles képviselői. Az immár 8. alkalommal életre hívott, hagyományos Szakácsfelvonulást az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezi. A budapesti esemény célja, hogy erősítse a szakma megbecsülését és bemutassa, hogy a gasztronómia nem csupán munka, hanem művészet, életforma és egy erős közösség.



A budapesti Fővám téren 14:30-tól gyülekeznek majd a felvonulók.

A menet jól ismert útvonalon halad, katonazenekar vezetésével egészen a Parlamentig. Az Országház épületénél közjogi méltóság fogadja a résztvevőket. A hagyomány része, hogy a séfek képviselője átadja a „Magyarország Étele”, a „Szamos Tányérdesszert” valamint az idén bevezetett „Magyarország Itala” versenyek győztes receptjeit.



„A recepteket ilyenkor tesszük el az utókor számára” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.


„Évről évre azon dolgozunk, hogy ne csak a szakmán belül, hanem a teljes társadalom számára is világossá váljon az üzenet. A gasztronómia nem munka, hanem művészet, életforma és  közösség!” – hangsúlyozta Asztalos István.

A felvonulás nem egyszerű esemény, hanem egyfajta kiállás, ünnep. A szakma képviselői közösen mutatják meg a hivatásuk iránti büszkeséget, amely minden egyes fogásban, tálalásban és megálmodott desszertben benne van.



A Pásztortűz csapat az élen



A „Magyarország Étele” verseny az egyik legrangosabb hazai gasztronómiai esemény, amelyet idén nyolcadik alkalommal hirdettek meg. Célja a magyar konyhai hagyományok megőrzése és továbbfejlesztése, valamint új, innovatív fogások megalkotása. Az idei verseny tematikáját az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” inspirálták. A cél az volt, hogy a séfek új, kreatív magyar fogásokat alkossanak, amelyek méltó módon képviselik a nemzeti gasztronómiai identitást.



A „Magyarország Étele 2025″ győztesei Balázs Hunor és Laczkó Szilárd Botond, a székelyföldi Farkaslakán működő Kotyogó Étterem séfjei vonulnak majd a felvonulás élén. Díjnyertes ételük, a „Kun földeken barangolva” nevű fogás kizárólag helyi alapanyagokat használt: sült báránytekercs, paszternákpüré, csicseriborsó-fasírt és narancsos répakrém alkotta a tányért.


Dresscode: fekete nadrág, fehér szakácskabát és sapka


Asztalos István kiemelte, hogy június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja. „Ez az egybeesés különösen szimbolikus, hiszen kifejezi a szakma egységét a határokon innen és túl.” 

A Szakácsfelvonuláson való részvételhez regisztráció nem szükséges, mindenkit várnak szeretettel, de elvárás az egységes megjelenés. A séfek számára ez fekete nadrágot, fehér séfkabátot és sapkát jelent, míg a felszolgálóktól és más vendéglátóipari szakemberektől saját munkaruhájuk viselését kérik.

„Fehérbe öltöztetjük a Váci utcát” – fogalmazott Asztalos István. A szervezők idén is 100-150 résztvevőre számítanak. 

Kép: Asztalos István)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük