Egy új kutatás szerint a koffeintartalmú kávé és te rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a Parkinson-kór (PD) kockázatát. A The Lancet Regional Health—Western Pacific című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint ez az eredmény bizonyos ázsiai specifikus génváltozatokkal rendelkező ázsiai egyénekre vonatkozik.

A tanulmány különösen az LRRK2 gént vizsgálta, amely a PD megkétszereződött kockázatával jár. Mire is jó a kávé, tea?
Azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak koffeint, négy-nyolcszoros kockázatcsökkenést tapasztaltak, azokhoz képest, akik nem fogyasztottak koffeint. Minden esetben a LRRK2 génváltozattal rendelkező emberek körében végezték el a vizsgálatot.
Az eredmény a Parkinson-kórban szenvedők esetében is hozott meglepően jó eredményeket. A koffeintartalmú italok fogyasztása, a kávé és a tea is ugyanis csökkentette a tüneteket.
A Parkinson-kór (PD), egy gyakori neurodegeneratív betegség, amelyet testtartási instabilitás, merevség, lassúság, remegés, hangulati vagy memóriaváltozások, fájdalom, alvászavarok is jellemez. A PD előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettiek aránya 160/100 000, ami egyre nagyobb terhet ró a a gyorsan öregedő lakosságú társadalmakra.
TOVÁBBI CIKKEK EGÉSZSÉG TÉMAKÖRBEN:
- A kávé és a tea csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát
- Így óvhatod meg a hallásodat – Elkerülhető a károsodás
- Kezdd így a napodat és energikus, boldog, sikeres leszel – 5 tipp
- 3 egyszerű tipp, hogy a húsvét ne a plusz kilókról szóljon
- Ezért kell tisztítani rendszeresen a ház falát – A szakértő kifejti
Miklós Edit
Facebook oldal: ITT>>>
Forrás: The Lancet Regional Health—Western Pacific
Ez a 2024 június elsején megjelent cikkünk frissített változata.