Utolsó frissítés: 2025-08-14
Így készül a tökéletes máglyarakás – Hagyományos recept, csodás íz
Finom, laktató, bőséges édesség a máglyarakás, ráadásul az elkészítése elképesztően egyszerű. Régen amit találtak otthon maradék ételt, összerakták. Egy rakásba. Innen ered a neve.
- Ez történik a testeddel, ha 30 napig nem iszol cukros üdítőt – Meg fogsz lepődni!
- 10 étel, amit soha ne egyél reggelire – Szakértők szerint ezek ártanak a napodnak
- 10 tény, amiért érdemes rendszeresen halat fogyasztani
- Így készül a tökéletes máglyarakás – Hagyományos recept, csodás íz
- Minden évszak kedvelt étele: a lepény
Ezzel a finomsággal nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig egyszerűen fantasztikus. A klasszikus magyar finomság lehet második fogás is, vagy akár desszert is. Készítheted száraz kifliből, zsemléből, kenyérből, de ha van otthon szikkadt kalács, abból is tökéletes.

Máglyarakás – hozzávalók:
- 5 db alma
- fél liter tej
- 35 dkg porcukor
- 30 dkg kalács – vagy 6-8 db szikkadt szemle/kifli/kenyér
- 6 evőkanál lekvár
- 4 evőkanál darált dió
- 15 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
- zsemlemorzsa
Máglyarakás – Recept:
Vágjuk fel a kifliket és áztassuk meleg tejbe.
Szedjük ketté a tojásokat, a sárgáját keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, majd öntsük a kiflikre. Akár mazsolával is gazdagíthatod.
Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Szórjuk meg fahéjjal, ízlés szerint egy kis cukorral, a dióval és forgassuk át.
Vajazzunk ki egy jénai edényt, szórjuk meg zsemlemorzsával. Mehet bele egy réteg kifli, amit jól lenyomkodunk, elterítünk. Ezt megkenjük a lekvárral. Meghintjük a darált dióval. Erre jöhet egy réteg alma, ismét a kifli. A tetejét kend meg lekvárral.
Tegyük az előmelegített sütőbe, 180 fokon körülbelül 20-25 percig süssük.
Utolsó fázis a kemény hab készítése tojásfehérjéből. Amikor elkészült, forgassunk bele egy kanál baracklekvárt. A tojáshabot oszlassuk el a máglyarakás tetején. Pár percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, amíg meg nem pirult a hab a tetején.
Végül ízlés szerint vaníliasodót teszünk rá, mellé.

Jó étvágyat!
Miklós Edit
Facebook oldal: ITT>>>
További cikkek RECEPT témakörben itt>>>
Ez a 2024 március hatodikán megjelent cikkünk frissített változata.

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta.
Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Célja, hogy az információk mögött mindig ott legyen az emberi történet és a pozitív üzenet is. A szakmája egyben a szenvedélye is.
A supernews.hu friss, gyors és szórakoztató hírekkel, érdekességekkel és inspiráló tartalmakkal várja az olvasókat.
Tematikája: aktualitások, érdekes hírek, trendek.
Miklós Edit írásai rendszeresen megtalálhatók a FreeMix lapcsalád online magazinjaiban is: