Így csökkentheti a stresszt, a depressziót és a szorongást a megfelelő reggeli

A megfelelő reggeli életet menthet

Így csökkentheti a stresszt, a depressziót és a szorongást a megfelelő reggeli.

Amikor a stressz, a depresszió és a szorongás kezeléséről van szó, nem biztos, hogy gondolunk arra, hogy az, amit eszünk, bármit is befolyásolhat a fent említett problémákon. Az legújabb kutatások szerint azonban a jobb mentális egészség kulcsa a bélrendszerben – és a megfelelő reggeliben – lehet.

A Virginiai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói arra jöttek rá, hogy a lactobacillus, azaz a joghurtban, valamint az erjesztett ételekben található baktérium  segíthet a szervezetnek a stressz kezelésében, és segíthet megelőzni a depressziót és a szorongást is.

Ezek az eredmények új utat nyithatnak meg a mentális egészségi problémák kezelésében.

A tanulmányt a Brain, Behavior and Immunity folyóiratban tették közzé, és egerekkel végezték a kísérleteket.

Testünket mikroorganizmusok ezrei népesítik be – melyeket együttesen mikrobiotának nevezzük –, amelyek nagyon fontosak egészségünk és jólétünk szempontjából. A mikrobióta „megzavarása” – akár betegség, helytelen táplálkozás vagy egyéb okok miatt – számos betegséghez hozzájárulhat, és még a rák terjedését is elősegíti.


Ez azt jelenti, hogy a tudósok egyre inkább a bélrendszert tekintik a betegségek elleni küzdelem és az egészség javításának eszközének.

Vizsgálták azt is, hogy a bélben lévő mikroorganizmusok hogyan befolyásolhatják a mentális egészséget.

Megpróbálták elválasztani a lactobacillust más mikroorganizmusoktól a bélben, hogy meghatározzák a szerepét.  A tudósok azt állapították meg, hogy a joghurtban található baktériumok segíthetnek a stressz, a depresszió és a szorongás kezelésében.

Így csökkentheti a stresszt, a depressziót és a szorongást a megfelelő reggeli

Az új kutatás most arra törekszik, hogy megértse, hogyan. Dr. Gaultier  a kutatócsoport vezetője elmondta:

“Korábbi kutatásaink alapján tisztában voltunk azzal, hogy a lactobacillus jótékony hatással volt a hangulati zavarokra, de a mögöttes okok továbbra is tisztázatlanok maradtak, elsősorban a mikrobiom tanulmányozásával kapcsolatos technikai kihívások miatt.”

A csapat olyan egereket használt, akiknek volt vagy nem volt lactobacillus a beleiben. Viselkedési tesztek elvégzésével és számos stresszhatásnak – például nedves ágyneműnek vagy megdöntött ketrecnek – kitéve az egereket azt találták, hogy a baktériumokkal nem rendelkező egerek több szorongás és depresszió jelét mutatják.

Megfigyelték, hogy a stresszes egerek mikrobiótájának átvitele csíramentes egerekre elegendő volt ahhoz, hogy depressziós és szorongásszerű viselkedést váltsanak ki. A tudósoknak sikerült azonosítaniuk, hogy a lactobacillusok képesek fenntartani az interferon gamma nevű immunközvetítő szintjét, amely szabályozza a szervezet stresszre adott válaszát, és segít megelőzni a depressziót.

Dr. Gaultier kifejtette:

„Felfedezésünk rávilágít arra, hogy a bélben élő lactobacillus hogyan befolyásolja a hangulati zavarokat az immunrendszer hangolásával.Kutatásunk kikövezheti az utat a szorongás és depresszió kezelésére oly nagyon szükséges gyógymódok felfedezése felé.”

Andrea R. Merchak kutató hozzátette:

„Ezekkel az eredményekkel a kezünkben új eszközök állnak rendelkezésre a probiotikumok fejlesztésének optimalizálására, ami felgyorsítja az új terápiák felfedezését.”

Noha az eredmények nem feltétlenül azt mutatják, hogy a joghurt fogyasztása segíthet az embereknek a szorongás kezelésében vagy a depresszió leküzdésében, azt sugallják, hogy az ebben a joghurtban található baktériumok a jövőben a mentális egészség kezelésének eszközeként használhatók.

Kovács Alexa

Forrás: thesun.co.uk

Facebook oldal: ITT>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük