A készételek növelhetik a rák kockázatát? Tudósok kiderítették

A készételek növelhetik a rák kockázatát? Tudósok kiderítették

A készételek növelhetik a rák kockázatát? Tudósok kiderítették.

A készételek növelhetik a rák kockázatát? - Tudósok kiderítették

A készételek, főleg, ha túl sokat fogyasztanak belőle, közel 25%-kal növelheti legalább háromféle rák kialakulásának kockázatát egy tanulmány szerint.

Egy átlagos brit étrendjének nagy részét az ún. ultra-feldolgozott élelmiszerek teszik ki.

A legújabb kutatások ezeket az adalékanyagokkal, tartósítószerekkel és édesítőszerekkel átitatott ételeket a rák három különböző típusához kapcsolták.

Az ultra- feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható például az emésztőrendszer felső részének daganatos megbetegedésével.


Mi minősül ultra-feldolgozott ételnek?


Érdemes alaposan átolvasni a termék címkéjét, mert ha öt vagy több olyan összetevőt tartalmaz, amit nem ismersz fel vagy nem használsz az otthoni főzés során, akkor a kezedben lévő étel valószínűleg erősen feldolgozott. Bár nem mindegyik rossz a szervezet számára, a sok fagylalt, csipsz, keksz, szénsavas italok, készételek és gyümölcsös ízű joghurtok fogyasztása összefüggésbe hozható az elhízással, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával.


A Bristoli Egyetem és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) kutatócsoportja úgy véli, hogy a több ultra-feldolgozott étel fogyasztása összefüggésbe hozható a rák felső emésztőrendszeri kialakulásának nagyobb kockázatával. Ide tartozik a száj, a torok és a nyelőcső adenokarcinóma.

A kutatók 450 111 felnőtt táplálkozási és életmódbeli adatait elemezték 14 év során.

A European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány arra kereste a választ, hogy ezek a rákos megbetegedések magyarázhatók-e a testzsír növekedésével.

A csapat azt találta, hogy a 10 százalékkal több ultra-feldolgozott étel fogyasztása 23 százalékkal nagyobb kockázatot jelent a száj- torok rák kialakulásában. 24 százalékkal növeli a nyelőcső-adenokarcinóma kialakulásának kockázatát.

A készételeket több megfigyelési tanulmányban összefüggésbe hozták a túlsúly és a testzsír növekedésével.

Ez logikus, mivel általában ízletesek és olcsók, kedveznek a nagy adagok és a túl sok kalória fogyasztásának.

A kutatók azt mondják, hogy az ultra-feldolgozott ételekben gyakran megtalálható adalékanyagok, például emulgeálószerek és mesterséges édesítőszerek – amelyeket
korábban összefüggésbe hoztak a rák kockázatával – állhatnak ezen élelmiszerek fokozott
betegségkockázatának hátterében.

Egy másik ok lehet a rágcsálnivalók csomagolásából vagy a gyártási folyamat során felszedett szennyeződés.


Az ultra-feldolgozott ételeknek egyértelműen számos káros egészségügyi hatása lehet.

De még mindig nem tisztázott, hogy mennyiben “felelősek” a betegségek kialakulásában, és mennyire hatnak más mögöttes tényezők, mint az általános egészséggel kapcsolatos magatartások.

További kutatásokra van szükség. Meg kell találni a rák gyakoribb előfordulásának pontos okát azoknál az embereknél, akik több ultra-feldolgozott ételt ettek.

Azt azonban már több kutatás eredménye alátámasztotta, hogy az egészséges, teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben és babfélékben gazdag étrend csökkenti a rák kockázatának kialakulását.

Kovács Alexa

forrás: thesun.co.uk

Facebook oldal: >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük