A kávé és a tea csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát

A kávé és a tea csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát

Egy új kutatás szerint a koffeintartalmú kávé és te rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a Parkinson-kór (PD) kockázatát. A The Lancet Regional Health—Western Pacific című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint ez az eredmény bizonyos ázsiai specifikus génváltozatokkal rendelkező ázsiai egyénekre vonatkozik. 

A kávé és a tea csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát

A tanulmány különösen az LRRK2 gént vizsgálta, amely a PD megkétszereződött kockázatával jár. Mire is jó a kávé, tea?

Azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak koffeint, négy-nyolcszoros kockázatcsökkenést tapasztaltak, azokhoz képest, akik nem fogyasztottak koffeint. Minden esetben a LRRK2 génváltozattal rendelkező emberek körében végezték el a vizsgálatot.

Az eredmény a Parkinson-kórban szenvedők esetében is hozott meglepően jó eredményeket. A koffeintartalmú italok fogyasztása, a kávé és a tea is ugyanis csökkentette a tüneteket.

A Parkinson-kór (PD), egy gyakori neurodegeneratív betegség, amelyet testtartási instabilitás, merevség, lassúság, remegés, hangulati vagy memóriaváltozások, fájdalom, alvászavarok is jellemez. A PD előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettiek aránya 160/100 000, ami egyre nagyobb terhet ró a a gyorsan öregedő lakosságú társadalmakra.

ME

Facebook oldal: maimix.hu>>>

Forrás: The Lancet Regional Health—Western Pacific

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük